vrijdag 23 mei 2008

Het idee van gedachteverwisseling.

Wat zou het tof zijn als je af en toe iemand anders kon zijn.
En dan bedoel ik niet dat je echt iemands lichaam overneemt, maar meer dat je voor een tijdje zijn of haar gedachtes en emoties voelt. Gewoon op een soort 'Next' knop drukken, of naar een bureau gaan waar je je kan inschrijven om een maandje iemand uit New York te zijn. Zodat je kan begrijpen waarom hij zo denkt. Of waarom zij zich zo voelt. Misschien is voor haar blauw wel groen. Of bestaat er volgens hem wèl een god.

Chinezen denken ook vast heel anders over de wereld dan Nederlanders. En Kroaten vinden bepaalde dingen vast belangrijker dan Ethiopiërs.
Ik zou best willen weten hoe Japanners denken. Of een week met iemand willen ruilen die net z'n moeder heeft verloren. Om te voelen hoe dat voelt, en zodat diegene even een weekje ergens anders aan kan denken.
Dat zou ik echt heel handig vinden. En ik herinner me dat ik, toen ik nog op de basisschool zat, dat ook al vond. Want ik bedoel, iedereen zou ervan leren als je je helemaal in iemand anders kan inleven.
Fantasie is voor sommigen niet genoeg.
Even iemand anders zijn lijkt me een leuke ervaring.

Zoiets mag iemand van mij wel even uitvinden.
Alvast bedankt.

4 opmerkingen:

Anne zei

Msar dan moet je dus niet alleen iemand anders kunnen zijn, maar ook weten dat je (tijdelijk) iemand andes bent! En wie jezelf dus was (bent). Zouden schizofrenen zich zo voelen?

Thomas zei

Dat is inderdaad wel een probleem. Want als je iemand anders bent, maar je beseft je dat je ondertussen eigenlijk nog jezelf bent dan kun je je nog niet écht inleven.. Hoe dacht Willie Wortel dit op te lossen?

Willie Wortel zei

Doublethink!

¡Th0m! zei

Nee, maar als je, terwijl je iemand anders bent, alleen maar beseft dat het tijdelijk is en niet de gevoelens en gedachtes van jezelf hebt maar alleen die van die andere persoon kan het toch wel?
Tenminste, dat denk ik. Want het besef dat je nog wel jezelf bent en dat de verwisseling slechts van korte duur is hoeft niet in de weg te staan met dat je diegene zijn gedachtes denkt en gevoelens voelt. Op dat moment zijn je eigen gedachtes namelijk weg, alleen de gedachte dat je iemand anders bent blijft. Ook zodat je ieder moment weer terug kan wisselen als het te gevaarlijk wordt.
Maarja...het is maar een idee natuurlijk xD ^^