maandag 2 maart 2009

Yeah? Yeah. YEAH!

“Yeeeeah New York! Yeah Manhattan!” Karen O. is zonder twijfel één van de sexyste zangeressen ter wereld. En haar band, de Yeah Yeah Yeahs, is zonder twijfel één van de beste Amerikaanse bands van de 21e eeuw. Hun vorige twee albums waren geweldig. Okee, de tweede was iets saaier en netter, maar à la, dat gebeurt meestal als bands volwassen worden.
Nu is er hun nieuwe album: It’s Blitz! En jawel, de muziek is net zo blits als de titel suggereert. Het begint goed en elektronisch, met de single Zero waarbij je wordt geraakt door talloze gitaarlagen die vooral herinneren aan Bloc Party. Ook het volgende nummer, Heads Will Roll, heeft een elektronisch tintje dat de Yeah Yeah Yeahs absoluut niet misstaat. Sterker nog, het klinkt verfrissend en als een logische stap voor het trio uit New York. Met nummers als Soft Shock, Skeletons en Runaway draaien ze het tempo terug en kiezen ze, zoals bij de klassieker Maps, voor de langzame opbouw, wat misschien nóg beter werkt. Je hoort dat ze hierbij veel hulp hebben gehad van producer David Sitek, één van de muzikale geniën van onze tijd. Sommige gitaarlijnen en de manier waarop het is opgenomen doen sterk denken aan TV on the Radio, toevalligerwijs de band waarin Sitek gitaar speelt.
Godzijdank klinkt de stem van Karen O. ook tussen al het productiegeweld nog altijd zwoel en opzwepend; door haar opwinding blijft de muziek spannend. Of andersom. Deze spanning blijft tijdens het hele album, zelfs tijdens het wel heel erg CSS’erige nummer Dragon Queen. Echt, dat refrein! Onverstaanbaar, maar zo ongelooflijk catchy. Hoogtepunt is het schitterende Hysteric, waarbij de zin “You suddenly complete me” boven de torenhoge gitaarmuur zweeft. Slotnoot is Little Shadow, de enige juist afsluiting van het album met wederom een prachtige climax.
Het is ze dus opnieuw gelukt: It’s Blitz! is zowel een geweldig als vernieuwend album. De enige vraag is hoe dit live uit de rooskleurige verf zal komen en dat is op 29 april te bewonderen in de poptempel van Paradiso. Ik kan niet wachten. Yeah! Yeah! Yeah!

2 opmerkingen:

Mellie. zei

"..zonder twijfel één van de beste Amerikaanse bands van de 21e eeuw die vooral herinneren aan Bloc Party.."

Bloc Party's debut album, Silent Alarm, was released in February 2005 and was met with critical acclaim. (-Wikipedia)

Gijs zei

Hey Thom, lekker ding. Het is zonde dat ik je niet beter ken.