woensdag 14 januari 2009

Een slordig kunstwerk.

Iedereen die een beetje bekend is met moderne muziek heeft wel eens gehoord van de New Yorkse band The Strokes. Deze vijf jonge jongens creeërden nog voor hun debuutalbum Is This It? in 2001 uitkwam per ongeluk een gigantische hype. Hun concerten waren stuk voor stuk uitverkocht, ze stonden in alle muziekbladen maar bleven er zelf er nuchter onder. Net zoals bij de hype rond de Arctic Monkeys afgelopen jaar was hun debuutalbum echter nog beter dan de hype zelf. Twee jaar later verscheen de opvolger Room on Fire. Dit album deed volgens niet veel onder voor Is This It? maar werd commercieel toch minder succesvol.

Begin vorig jaar werd hun derde album First Impressions of Earth uitgebracht. Het album verkocht minder dan Room on Fire en de meningen van de recensenten waren verdeeld. Mede hierdoor werd het album, achteraf gezien, afgedaan als een vreemd iets waar men niet echt raad mee wist; zoals altijd gebeurt wanneer een kunstwerk zijn tijd vooruit is.
Het album begint met een van de beste openingsnummers ooit, You Only Live Once genaamd. Vervolgens komen de singles Juicebox en Heart in a Cage aan bod waarvan de eerste het heel goed deed in Groot-Brittanië en de tweede meer doet denken denken aan de classic rock van jaren geleden. Hierna veranderd het album naar mijn idee als het ware. Prachtige, gekalmeerde nummers zoals Evening Sun en Ask Me Anything worden afgewisseld met geniale, bijna bovenaardse, klassiekers zoals Vision of Division, Razorblade, 15 Minutes en Ize of the World. Het eerstgenoemde nummer, Vision of Division, bevat een geniale solo die klinkt zoals aliens zich waarschijnlijk een solo zouden voorstellen. Ook zingt Julian Casablancas hier de zin “I am not you, we collect. I’m almost through, great succes. It’s about time, such a succes. That you came through, at no expense.’’ waarbij je pas na meedere keren luisteren beseft dat de hoofdzinnen hier bij de hoofdzinnen horen en de bijzinnen bij de bijzinnen. Briljant.
In 15 Minutes zingt de zanger alsof hij niet geslapen heeft; soms uit de maat en ongelooflijk nonchalant. Pas als de gitaren inzetten zingt hij weer normaal. Geweldig bedacht. Het nummer Razorblade springt er ook uit met inventieve teksten en melodieën, maar het beste nummer van het album is Ize of the World. Heel dit nummer klinkt eigenlijk alsof het niet gemaakt kàn zijn door mensen. Heel de wereld wordt in twee coupletten rijmend samengevat onder begeleiding van prachtige gitaren. Ook zit er op de helft van het nummer een geweldige solo waardoor alles tot rust komt. Hierna gaat de zanger weer verder met zijn samenvatting maar uit het niets eindigt het nummer middenin de zin “Cities to vapori…” waardoor het lijkt alsof de bandleden hier ook niets aan konden doen. Wat overblijft is een vreemd gevoel van onafheid en mysterieusheid. Zelf gaat de band echter nog twee nummers vrolijk door met musiceren.

Dit gevoel blijft echter hangen na het meerdere keren beluisteren van het album; een gevoel dat er iets niet klopt, niet af is. Toch voelt het ook compleet nieuw en avant-gardistisch aan. In ieder geval is het in mijn ogen één van de hoogtepunten van afgelopen jaar en ook één van de beste cd’s die ik ken. Mij zou het in ieder geval niets verbazen als later blijkt dat er ècht aliens hebben meegeholpen aan het creëren van dit prachtalbum.

¡Thom!


Hier dacht ik laatst aan en na even zoeken vond ik 'm. Hij is precies twee jaar geleden geschreven voor de buurtkrant en eigenlijk ben ik het er nog steeds wel mee eens!

3 opmerkingen:

Thomash zei

'Mij zou het in ieder geval niets verbazen als later blijkt dat er ècht aliens hebben meegeholpen aan het creëren van dit prachtalbum.' Ja!

En dan koop je Konk! Je boft dat reageren niet onder praten valt, want praten met jou zit er niet meer in. Je hebt er zelf voor gekozen!

meike + emma! zei

Ooh, wouw! Je hebt die hele cd echt heel leuk en goed beschreven! Haha, ga zo door en je belandt nog eens in de OOR of zo iets! :)
Konk is trouwens best een heel leuk album, maar ja, je zult je redenen vast wel hebben..? xD

¡Th0m! zei

Haha dankjeweeeeel! ^^
Ja Konk is leuk! Echt zo zonnig..en de gitaardingen zijn echt koel :D
En haha Thomas, dat wordt dan gezellig vanavond..! xD