donderdag 23 december 2010

20/10


1/ MGMT - Congratulations
“Hey, I found a whistle / that works / everytime”
Pure genialiteit. Hoe moet ik dat nou met woorden beschrijven? Ik kan wel schieten, maar liever zou ik schreeuwen. JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA. Want dit is alles waar ik op hoopte. Fenomenale composities, briljante zinnen. Je suis dans la lune. Al dat me rest is het beamen. Congratulations!2/ Odd Blood - Yeasayer
“There’s no mistaking that / Rome is gonna be mine / It’s just a matter of / It’s just a matter of time”
Pampadampadam. Wonderbaarlijk. Ik denk aan de sneeuw. Ik denk aan de reis naar Parijs. Ik denk aan hun optreden in Paradiso, toen ik daar voor het eerst op de fiets naartoe ging. Ik denk aan het dronken springen op m’n kamer, op m’n bed (die daardoor brak). Ik denk aan jullie en ik denk aan mezelf.


3/ Foals - TOTAL LIFE FOREVER
“I am the ghost in the back of your head”
Zo zweverig en toch zo zwaar. Hier vliegen ze niet op ballonnen, maar vullen deze met ideëen waardoor ze meer wegen. Het resultaat is verbluffend. Je hoort de zee, je hoort het leed. Je hoort steeds meer melodieën, steeds meer lagen die samen één geniale brei vormen. En nu ik midden in de Spaanse sahara zit, is het verder van m’n bed en daardoor nog mooier, nog begrijpelijker.4/ Hidden - These New Puritans
“And the trees started to walk / and the rivers started to talk”
Wat een grandieus en gracieus meestwerk. Inclusief geheel klassieke delen, zwaarden, fagots en een kinderkoor. Oftewel, extreem veel epischheid in nog geen drie kwartier. Dit is wat ik mee zou nemen naar een blokhut in Siberië om daar vervolgens heerlijk weg te kwijnen. Maar tot die tijd: op naar de sterren en daar voorbij!


5/ Vampire Weekend - Contra
“Unsentimental / driving around / sure of myself / sure of it now”
Shlalala. Hoe klankschoon zijn deze 37 minuten toch. Het lijkt op het geluid van een ontpoppende vlinder (om het zowel woordspelend als clichématig te zeggen). Mais vraiment, ieder nummer heeft voor mij haar eigen betekenis, wat het werkelijk een genot maakt om ernaar te luisteren, omdat ik er - nog meer dan bij andere muziek - herinneringen bij zie. MindTube.6/ Sea of Cowards - The Dead Weather
“I watch my cigarette smoke itself.”
Och, wat een venijn! Gossiemikkie. Een gierende band met tierende tirades. Wat wil je nog meer? I can’t hear you ---------------------------------------------------------- Oh en Alison, als je het niet erg vind blijf ik je begeren.7/ Caribou - Swim
“Sunsunsunsunsunsunsunsunsunsunsunsunsunsunsunsun”
Dit kunstwerkje is als een draaikolk. Langzaam maar zeker zuigt het je naar binnen, terwijl je blijft drijven en genieten van al het gekabbel en gebruis. Je bedenkt je: zolang de zon schijnt, waar is dan eigenlijk het probleem? Misschien onder water, maar zinken doe je toch niet. Zo beleefde ik deze zomer.
8/ De Lachende Derde - Der Jügend von Heute
“Papa is gearriveerd / breng me m’n slippers”
KANKER. GENIAAL. HARD. GEIL. VERNIEUWEND. RELEVANT. JODEN. BROCCOLI. GEVOELIG. BRUTAAL. ANAAL. HOLA. SUPERMERCADO. GEZEMEL. BLABLA. COÑO. JORAN VAN DER SLOOT. EXISTENTIALISME. EIGENLIJK. NUMMER. ÉÉN. PUNANIE. BAM.

9/ Serena Maneesh - N° 2: Abyss in B Minor
“Makes me never want to leave alone again”
Druilerig valt de teringherrie op je neer. Zure regen uit Noorwegen, oh zo goed voor je oren. Hier trip ik mee als de zon al lang weg is, met m’n capuchon op, bij voorkeur in de modder van Haldern. Sopsopsop, lekker lekker. En die drums! Doe effe normaal jongen! Jesus!
10/ AfroCubism
“¡Yo grité / a la culebra!”
Een meesterlijk voorbeeld van globalisatie. Hoe de muzikale mix van twee verschillende culturen toch zo lekker kan klinken en zo perfect past. Al die Malische bongo’s in de achtergrond, al dat Cubaans gepingel op de voorgrond. Ideaal om mee wakker te worden, ideaal om mee door de straten van Madrid te banjeren. Ook stukken swingender dan dat gejengel van Buena Vista Social Club trouwens. ¡Vámonos!

1 opmerking:

Thom\ zei

Ja shit, en Kanye dus.