vrijdag 2 januari 2009

Mijn tweeduizendacht!

Hallo lieve mensen! Vonden jullie 2008 ook zo tof?
Nou, ik wel hoor.
Ik bedoel, natuurlijk was er geen album van Arctic Monkeys, The Strokes, Franz Ferdinand, Noisettes, Yeah Yeah Yeahs, Queens of the Stone Age, Radiohead, Arcade Fire, Sonic Youth, Interpol, The Sunshine Underground, The Maccabees, Underworld, The Rapture, Incubus, Editors of Kasabian. Maar wel hele andere koele dingen!
Dit zijn mijn favoriete albums van 2008. Kijk maar.

10. Vampire Weekend - Vampire Weekend
“Oh Bryn, you see through the dark, right past the fireflies that speed in my heart.”
Zo vrolijk, zo leuk! Ja, het is simpel. Ja, het is eerder gedaan. Dus? Vooral de nummers met violen, die voegen echt iets toe. Toch opvallend dat hoe kouder het wordt, hoe minder ik het album luister. Het past meer bij de lente en zomer. Ik kan niet wachten tot het warmer wordt, om weer met Vampire Weekend door het park te wandelen.

9. Late of the Pier - Fantasy Black Channel
“Move your body to the bassline!”
Haha, dit album is zo grappig! Zoals Zappa al zei; humor en muziek kunnen best samen zonder dat het ‘slecht’ wordt. En man, die overgangen tussen de nummers, de epische outro’s, Sam’s gekke stem en ‘t mooie nummer aan het eind van de cd; fantastisch. Ik hou er echt van.


8. Pivot - O Soundtrack My Heart
“Drrrzzzt.”
Wouw, waarom het zo lang duurde voordat ik dit album tof vond, ik heb geen idee. Pas nadat we ze hadden gezien in Rotown begon ik het écht tof te vinden, en nu vind ik het geweldig. Alles klinkt zo raar, buitenaards eigenlijk. Misschien ook omdat er niets in wordt gezegd of gezongen, maar ook omdat het aan de ene kant liefdevol en melancholisch klinkt, terwijl het aan de andere kant heel kaal en afstandelijk overkomt. Zoals een robot met een hart. Prachtig.


7. The Last Shadow Puppets - The Age of the Understatement
“As she turned into the night, all he has was the words...”
Geweldig. Geweldig. Geweldig. Niet revolutionair of iets, maar jesus, de liedjes zijn zó mooi. De combinatie van de zang (& de tekst!) met de orkestratie is goddelijk. In Paradiso was het helemaal geweldig, echt…onbeschrijflijk. Dus ja, wat kan ik er nog meer over zeggen? Ohja, het artwork is ook mooi! Haha.

6. The Verve - Forth
“I’ve got the spirit, but you’re the feeling!’’
Voor dit album kende ik van The Verve alleen Bittersweet Symphony en dat vind ik, net als hun optreden op Werchter, eigenlijk maar mwa. MAAR JESUS, dit album is echt prachtig. Bijna alle nummers duren zeven minuten en zweven langzaam naar een hoogtepunt of veranderen op de helft totaal. De tekst is niet altijd even intelligent, maar de muziek is zo mooi; meestal weven er vijf gitaarpartijen tegelijkertijd door elkaar. Dit is zo’n album dat het tofst is in de trein, met wolken voor de ondergaande zon. Dan komt ook de donkere onderlaag het best tot zijn recht.

5. Elbow - The Seldom Seen Kid
“We made the moon our mirrorball.”
Melancholisch en warm, sentimenteel maar optimistisch. Nog een album waar ik eigenlijk geen goede woorden voor kan vinden. Het is mooi, wonderschoon zelfs. Dat weet ik zeker. Maar waardoor dat komt? Voornamelijk door Guy Garvey’s stem en zijn geweldige teksten denk ik. Het is moeilijk om iets anders te doen als ik dit album luister; het hypnotiseert me op een hele mooie manier. Ook live was het fenomenaal, en tegelijkertijd ook een soort komedie-show met alle droge grappen van de zanger: it’s the final countdoooown!

4. Foals - Antidotes
“We fly balloons on this fuel called love!”
Waarschijnlijk mijn meest geluisterde album van 2008. Het is misschien niet zo goed als het had kunnen zijn (Cassius wordt snel saai, Balloons was vroeger toffer), maar alsnog is dit één van de meest vernieuwende albums die ik ken. Het gaat, vind ik, ook meer om het idee dan om de uitwerking. Bovendien is hun balans van de ene keer indie-punk (Balloons, Red Sox Pugie) en dan weer dromerige post-pop (Big Big Love, Electric Bloom) gewoon geweldig. Zonder twijfel mijn favoriete band van 2008, al was het maar om de arrogante blik van Yannis of de hilarische bandfoto’s.

3. TV on the Radio - Dear Science
“This is the dawn of the luz of forever.”
Wauw, wauw, wauw. Weer zo’n album waarop ieder nummer geweldig is; het verveelt geen moment. Vanwege de tientallen lagen ontdek je ook iedere keer iets nieuws. Hierdoor is het in het begin misschien moeilijk te luisteren, maar daardoor duurt het wel heel lang voordat het eentonig wordt. Misschien is dit ook wel het beste album van het jaar; het zit zo goed in elkaar. Dat is gelijk ook de reden dat het niet mijn favoriete album is, ik hou meer van muziek waar minder over is nagedacht. Niet dat dit niet met gevoel is gemaakt, integendeel. Vooral het laatste nummer is overweldigend liefdevol.

2. Bloc Party - Intimacy
“You get sadder, the smarter you get.”
Oh Bloc Party ik hou zo van jullie. Silent Alarm was geweldig, A Weekend In The City vind ik nóg beter, en dan nu dit! Ik had mijn twijfels over Mercury, dat geef ik toe, maar het album als geheel is fantastisch. Het was er ook opeens, en dan maakten ze later nog bekend dat de single geen eens op het album stond, briljant! Hierop staat ook mijn allerfavorietste nummer van het jaar: Better Than Heaven. Werkelijk beter dan de hemel. Echt…ik heb er weer geen woorden voor. RESIST!


1. Johnny Foreigner - Waited Up ‘Til It Was Light
“Well someone, somewhere, is already part of you!”
AAAAH dit is dus mijn favoriete album van 2008. Ik vind het gewoon geweldig, ik kan er niets aan doen: alle nummers, de tekst, de manier waarop de nummers in elkaar overlopen, alles. Ik word er ook zo extreem hyper van. Hoe ze dit met z’n drieën hebben kunnen maken en bedenken is mij een raadsel, maar ik vind het briljant. Daarom vind ik het zo jammer dat ze weinig tot geen aandacht krijgen (en daardoor niet naar Nederland komen). Ik bedoel, het album is alleen in Japan en Engeland uitgebracht…hoe belachelijk is dat? Ik denk dat ik ze maar een kadootje ga sturen, want ik ben ze in ieder geval heel erg dankbaar!


Andere albums die ik echt geweldig vind en eigenlijk net zo goed in mijn top 10 zouden moeten staan, maar dan had ik dus een top 25 moeten maken ofzo en mja, dat was gewoon iets te veel werk:
Los Campesinos! - Hold On, Youngster...
No Age - Nouns
Tokyo Police Club - Elephant Shell
These New Puritans - Beat Pyramid
Monkey - Journey to the West
Vessels - White Fields and Open Devices
The Kills - Midnight Boom
Gang Gang Dance - Saint Dymphna
MGMT - Oracular Spectacular
Mystery Jets - 21
White Denim - Workout Holiday
Holy Fuck - LP
The Raconteurs - Consolers of the Lonely
Fuck Buttons - Street Horrrsing
Los Campesinos! - We Are Beautiful, We Are Doomed
Black Mountain - In The Future
Lightspeed Champion - Falling Off The Lavender Bridge

4 opmerkingen:

Isiiis zei

Taart! je moet.. je mag, je zou goed kunnen, ik raad je aan om CDmannetje te worden,
-zo'n CD recenter,recistent, reciteur,recenzeur.. hoe zeg je dat?-
naja zo'n CDmannetje.

Door uw top 10 CD's met recensies erbij heb ik heel erg zin om de CDs te beluisteren!Ö

Dank
Knus =²

¡Th0m! zei

Haha alstu!
Maar ik weet niet of CD-mannetje zijn iets voor mij is hoor =O Want mijn zinnen lopen altijd zo scheef en dan wil ik waarschijnlijk alleen over muziek schrijven die ik leuk vind ^^ Maar hmmm het lijkt me wel koel opzich :D

Toedels!
.mohT

Melvyn zei

We gingen een mag maken toch, met thomas als hoofdredacteur? xD

¡Th0m! zei

Ohja da's waar ook xD We hebben al wel een blog!